A mészkő sírkő

A mészkő sírkő
A mészkő különleges alapanyaga a sírkő készítésnek. A gránittól és a márványtól eltérően megengedi rusztikus formák kialakítását is. Elsősorban azok számára ideális a sírkő készítéshez, akiket lenyűgöznek a mohával borított, borostyánnal befutott, különleges hangulatot árasztó sírok. Természetes anyag, mely a legtermészetesebb hatást is kelti.

A mészkő fagyálló és nagy előnye, hogy hazánkban is előforduló anyag, így beszerzése egyszerű, nem vesz igénybe sok időt. A süttői és a tardosi mészkövek a legkedveltebbek és a legjobb minőséget képviselik a hazai sírkőkészítésben. Megfaragása könnyű – könnyebb, mint a gránité, éppen ezért ahhoz viszonyítva olcsóbb is -, ezért változatos formák alakíthatók ki belőle. Ugyanakkor sírkészítés tekintetében fontos megjegyezni, hogy a mészkőbe közvetlenül gravírozni nem lehet, ezért a feliratokat betűnkénti és számonkénti egyedi rögzítéssel lehet megoldani, illetve táblás feliratok alkalmazhatók a mészkőből készült sírköveken. Színek tekintetében a mészkő a meleg tónusok széles skáláját vonultatja fel. Világos árnyalatú, kellemes hatású anyag, mely ideális alapanyaga a különleges, egyedi sírkövek készítésének.

A mészkő csak gyengén ellenálló az időjárási tényezők szempontjából, de a fagyot bírja. Élettartama kevesebb, mint a műkőé, kültéren pedig idővel fényét veszti. Ősszel és tavasszal érdemes a karbantartását elvégezni és tiszta vízzel, valamint egy erős kefével megtisztítani. Az a szennyeződés, amit a kefe nem tud eltávolítani, csak után csiszolással tüntethető el.

A mészkő sírkő
Kérjük szavazzon!

Ez is érdekes lehet...