A mészkő sírkő

A mészkő sírkő
A mészkő különleges alapanyaga a sírkő készítésnek. A gránittól és a márványtól eltérően megengedi rusztikus formák kialakítását is. Elsősorban azok számára ideális a sírkő készítéshez, akiket lenyűgöznek a mohával borított, borostyánnal befutott, különleges hangulatot árasztó sírok. Természetes anyag, mely a legtermészetesebb hatást is kelti.

A mészkő fagyálló és nagy előnye, hogy hazánkban is előforduló anyag, így beszerzése egyszerű, nem vesz igénybe sok időt. A süttői és a tardosi mészkövek a legkedveltebbek és a legjobb minőséget képviselik a hazai sírkőkészítésben. Megfaragása könnyű – könnyebb, mint a gránité, éppen ezért ahhoz viszonyítva olcsóbb is -, ezért változatos formák alakíthatók ki belőle. Ugyanakkor sírkészítés tekintetében fontos megjegyezni, hogy a mészkőbe közvetlenül gravírozni nem lehet, ezért a feliratokat betűnkénti és számonkénti egyedi rögzítéssel lehet megoldani, illetve táblás feliratok alkalmazhatók a mészkőből készült sírköveken. Színek tekintetében a mészkő a meleg tónusok széles skáláját vonultatja fel. Világos árnyalatú, kellemes hatású anyag, mely ideális alapanyaga a különleges, egyedi sírkövek készítésének.

A mészkő csak gyengén ellenálló az időjárási tényezők szempontjából, de a fagyot bírja. Élettartama kevesebb, mint a műkőé, kültéren pedig idővel fényét veszti. Ősszel és tavasszal érdemes a karbantartását elvégezni és tiszta vízzel, valamint egy erős kefével megtisztítani. Az a szennyeződés, amit a kefe nem tud eltávolítani, csak után csiszolással tüntethető el.

Budapesti temetők ahol sírköves szakembereink dolgoznak:
Angeli utcai urnatemető, Budafoki temető, Cinkotai köztemető, Csepeli temető, Csillaghegyi urnatemető, Óbudai temető, Szent Gellért urnatemető, Farkasréti temető, Izraelita temető, Kerepesi temető, Kispesti öreg temető, Kispesti új temető, Kispesti izraelita temető, Kozma utcai izraelita temető, Megyeri temető, Rákospalotai köztemető, Lőrinci temető, Erzsébeti temető, Új köztemető.

Kiemelt megyék és települések ahol sírköves szakembereink dolgoznak:
Sírkő készítés Pest megye – Sírkő Budapest
Sírkő készítés Nógrád megye – Sírkő Salgótarján
Sírkő készítés Fejér megye – Sírkő Székesfehérvár
Sírkő készítés Komárom megye – Tatabánya
Sírkő készítés Jász-Nagykun-Szolnok megye – Szolnok
Sírkő készítés Heves megye – Eger
Sírkő készítés Bács-Kiskun megye – Kecskemét

4.6/5 - (10 votes)

Érdekes lehet!